Olijfbomen en hoe gebruik je ze?

Olijfbomen zijn bomen die voornamelijk voorkomen rond de middellandse zee en in Oost-Azië. Griekenland staat bekend om zijn grote hoeveelheden olijfbomen en dan ook de export in olijven en olijfolie. De olijfboom is een groenblijvende boom die wel 9 meter kan worden. Er zijn echter ook kleinere boompjes, die tegenwoordig ook vaak gebruikt worden ter decoratie. De olijfboom is ook een belangrijk onderdeel van de cultuur in verschillende landen. Zo zou volgens de Griekse mythologie een olijfboom geschonken zijn aan de stad Athene, om aan te geven dat dit een zeer belangrijke stad is.

Olijven

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. De olijf zelf kan worden gegeten, de pit en het sap wordt gebruikt om olijfolie te maken. Olijven zijn er in veel verschillende soorten en maten, de meest voorkomende is de normale groene olijf. Zo zijn er bijvoorbeeld ook zwarte olijven, maar in Australië worden ook gele olijven gekweekt. Olijven worden voornamelijk gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, waar de droge zomers perfect zijn voor deze vrucht. Na het plukken van de olijven worden ze niet direct gegeten, dan zijn ze namelijk nog enorm bitter. Daarom worden ze vaak maanden bewaard in een zoutwaterbadje.

Olijfolie

Naast olijven kan er ook olijfolie gemaakt worden. Dit wordt gewonnen uit de pit en het sap van de olijven. Deze olie wordt al ruim 6000 jaar gebruikt bij de voedselbereiding. Iedereen heeft het dan ook wel in de keuken staan. De olijfolie wordt geproduceerd door de olijven te plukken en direct te vermalen tot een pasta. Hieruit kan later de olijfolie gemaakt worden. Het is belangrijk dat de olijven geplukt worden en niet uit de boom geschud worden. Dan zijn de olijven namelijk te rijp en dat heeft een invloed op de smaak van de olijfolie. Er zijn veel verschillende soorten olijfolie, afhankelijk van de hoeveelheden vet en de verschillende vormen van productie. Zo worden in verscheidene keukens ook andere oliën gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *