Wasbare luiers, toen en nu

De katoenen luier bestaat sinds de negentiende eeuw en de veiligheidsspeld werd uitgevonden in 1849. De massaproductie van katoenen luiers begon een veertig jaar later. In het begin van de jaren vijftig verkreeg Marion Donovan een patent op de voorloper van de wegwerpluier. Rond 1960 kwam de wegwerpluier echt in opkomst. Die luier is bijna niet weg te denken, maar vormt een enorm milieuprobleem. Voor een gemiddelde baby zijn tot zindelijkheid dagelijks zo’n vijf luiers nodig. Dat zijn een 5300 luiers per baby. Dat levert in Nederland per jaar ongeveer 140 miljoen kilo op van wegwerpluiers. In 1950 kwam de eerste voorgevouwen wasbare luier, gemaakt van hydrofiele doek. De eerste voorgevormde luier verscheen niet lang daarna. In 1995 kwam de ‘one-size-fits-all’ luier, voor gebruik vanaf geboorte tot zindelijkheid.

Wasbare luiers komen weer terug

Vanwege de belasting voor het milieu van wegwerpluiers, komt inmiddels de wasbare luier weer terug in beeld, maar dan met andere sluitingen dan veiligheidsspelden. Wasbare luiers worden gemaakt van natuurlijke materialen, soms samen met kunstmatige. Voor de binnenkant wordt onder meer (bio)katoen, hennep, wol, (gecertificeerde) bamboe, microvezel en fleece gebruikt. Microvezel is een synthetische stof bestaande uit nylon en polyester. Fleece is een materiaal op basis van PET (polyethyleentereftalaat). Synthetische materialen zijn uiteraard minder goed voor het milieu. De buitenkant is van een waterdicht materiaal.

Uitvoeringsvormen

We maken onderscheid tussen een- en tweedelige wasbare luiers. Zoals de naam aangeeft, wordt een eendelige luier in zijn geheel gewassen. Ze zijn in die zin vergelijkbaar met wegwerpluiers. Bij de eendelige luiers kennen we de zogenoemde all-in-one en de pocketluier. De all-in-one is een waterdicht broekje met erin vastgenaaid een absorberende booster. Bij pocket luiers kan een booster in een ruimte worden geschoven. Een tweedelige luier heeft een binnenluier, die vocht absorbeert en een waterdicht overbroekje. Beide delen kunnen worden gescheiden en apart gewassen. We onderscheiden bij dit soort luiers de voorgevouwen en de voorgevormde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *